2015. október 3., szombat

Évközi idő huszonhetedik vasárnapja

Sokan mondják – főleg az idősebb emberek közül –, hogy az élet olyan rövid. Hogy olyan gyorsan telnek a napok, a hónapok, az évek, hogy szinte követni sem tudják. A legtöbbünknek van egy megszokott életformája, életstílusa, napirendje, ami alig változik. S így mennek el a hetek, hónapok, az évek. Amihez hozzászokunk, az természetessé válik.
Ez részben jó, mert kb. tudjuk, mire számíthatunk. A másik részről azonban mindez veszélyes is lehet, mert előbb-utóbb szürkévé válhatnak napjaink, s elfelejthetjük értékelni a körülöttünk-, velünk élőket, vagy éppen Isten gondviselését. Nem vágyunk az újra, a jobbra, a másra – belefásulunk. Egyházunk azonban az ilyen helyzetekben sem hagy minket egyedül és tanácstalanul – feltéve, ha hallgatjuk őt, figyelünk rá. A mai – egy egyszerű évközi vasárnapon – ezt az imát adja szánkra és szívünkbe: „Mindenható, örök Isten, te mindig többet adsz nekünk, mint amit megérdemlünk és kívánhatunk”. Egyházunk – más szóval – azt mondja: állj meg, ember, nézz körül, nézd meg az életed, és vedd észre, mennyi mindent kaptál Istentől. Vedd észre, hogy mennyi mindent megmegkaptál, amit nem érdemeltél meg, s amit talán nem is kértél. Vedd észre Isten jóságát, törődését, szeretetét!
Mert kell az ilyen. Kell, hogy ne múljon el életünk nyomtalanul, lényegtelenül, hanem egy-egy ilyen megállásnak köszönhetően felkeljen szívünkben a hála, szívünkben a remény, s újra legyen célja életünknek. Hogy ne szürküljünk meg, ne lankadjunk el. Hogy vissza tudjunk nézni életünkre, és fel tudjuk benne fedezni azt, hogy Istenünk mennyire szeret minket, és mennyire gondunkat viseli. Hogy észerevegyük, mennyi mindent tesznek értünk szeretteink, hogy most is mennyire szeretnek minket. Hogy mindezt ne hagyjuk figyelmen kívül, ne lássunk mindent szürkének, s ne zárkózzunk magunkba – a mi kicsiny világunkba.
A nagy papköltő, Sík Sándor is ismerte ezt a helyzetet, azért ír a következő képpen: “A virágtalan, gyümölcstelen ágtól, / A meddőségtől, lanyhaságtól, / A naptalan és esőtelen égtől: / Ments meg Uram a szürkeségtől! / (...) Csak attól ments meg, keresők Barátja, / Hogy ne nézzek se előre, se hátra.  / Tartsd rajtam szent, nyugtalan ujjad, / Ne tűrd, Uram, hogy bezáruljak! / Ne hagyj Uram, megülepednem, / Sem eszmében, sem kényelemben. / Ne tűrj megállni az ostoba van-nál, / S nem vágyni többre kis mái magamnál.
Ez a mai vasárnap segíthet nekünk, hogy merjünk és akarjunk többre vágyni, hogy életünkben mindig keressük – lehetőségeink szerint – az újat, a szépet, a tökéletesebbet – az előrehaladást. Isten boldogságot akar adni – sokszor szinte tálcán kínálja, csak nem vesszük mindig észre. Ma megállhatunk, körülnézhetünk, s megtalálhatjuk azt. Isten mindig többet ad nekünk, mint amit megérdemlünk és kívánhatunk. Találjuk meg azt a többet, s legyünk hálásak érte.

Végezetül a költő szavait véssük szívünkbe, s vigyük át életünkbe: „Ha jönni talál olyan óra, / Hogy megzökkenne vágyam mutatója, / Kezem kezedben ha kezdene hülni, / Más örömén ha nem tudnék örülni, // Ha elapadna könnyem a más bűnén, / A minden mozgást érezni ha szűnném,  / Az a nap, Uram, hadd legyen a végső: / Szabadíts meg a szürkeségtől!