2015. március 21., szombat

Nagyböjt ötödik vasárnapja

Ezzel a mai nappal megkezdtük a nagyböjti idő második részét, amit a szenvedés időszakának hívunk. Míg eddig Egyházunkbűneinkre, s az azokért való vezeklésre szólított fel, buzdított, mától „nem mi vagyunk a középpotban”, nem a mi gyarlóságunkon van a hangsúly, hanem Jézus Krisztus szenvedésén. Mától a miseszövegek is erre mutatnak rá, s már azokat az énekeket is énekeljük, melyek Urunk szenvedéséről, Mária fájdalmáról, Jézus kereszthaláláról szólnak. Mától tehát a hangsúly minden tekintetben Istenre tevődik.
Az előbb hallott evangélium is éppen ezt fejezi ki, mutatja be gyönyörűen. Így kezdődött: „Abban az időben (sokan) felzarándokoltak (Jeruzsálembe), hogy az ünnepen imádják az Istent...” Első hallásra tanán nincs ebben semmi különleges. De olyan sokatmondóan megjegyezte az evangélista, Szent János, hogy azért mentek az emberek Jeruzsálembe az ünnepre, hogy imádják az Istent. Nem azért, mert így volt szokás; nem azért, mert kérni akartak valamit; nem azért, mert ott jól érezték magukat, hanem azért, hogy „imádják az Istent”. Micsoda nemes, tiszta és magasztos szándék. Elsősorban azért menni Istenhez, azért részt venni az ünnepen, hogy imádjuk az Istent...
Számunkra is az ünnepre való felkészülés utolsó két hete van már csak hátra. Eddig remélhetőleg böjtünkkel engeszteltük az Istent, most rá figyelünk, vele vagyunk a szenvedésben, de a mi ünneplési-, „húsvéti” célunk is valami hasonló legyen: egyszerűen Istennel lenni, imádni őt. Nem azért jönni a szentmisékre, mert kell, mert küldenek, mert „mit szólnak, ha nem megyünk”, mert szoktunk, vagy mert így szép. Azzal a vággyal jöjjünk, hogy mi Istent akarjuk imádni.
Mától egészen húsvét hajnaláig Krisztus szenvedését szemléljük, azt éljük át, abban vegyünk részt, hogy az ünnepen már a feltámadt Jézust imádhassuk.