2015. február 18., szerda

Hamvazószerda

Ma újra elkezdünk egy nagyböjti időszakot. Van, aki életében még csak a tizediket, van, aki a negyvenediket, más a hatvanadikat vagy nyolcvanadikat. De milyenek voltak az előző böjtjeink? Emlékszünk például a tavalyira? Vajon hoztak-e valami gyümölcsöt? Sikerült-e lelkiekben megújulnunk, gyarapodnunk?
Mindezek a kérdések vetődtek fel bennem, mikor tudatosítottam, hogy újra itt a hamvazószerda, a böjt, s hogy már hanyadszor szólít fel Egyházunk: Térjetek meg, s higgyetek az evangéliumban.
De kell, hogy minden évben, újra és újra mindannyian magunkba szálljunk, s böjtölve ráéhezzünk az istenes dolgokra. A böjtnek ugyanis éppen az a célja, hogy ne csak a földi javakra, élvezetekre, kívánságokra éhezzünk, hanem túllépjünk ezeken, s többre vágyódjunk - örök javakra, melyek nem csak ideig-óráig csillapítják vágyaink szomját, de egy örökkévalóságon át.
Előírt, fontos és szigorú böjt ma és a nagyböjti péntekeken a húsételtől való tartózkodás. De ez korántsem minden. Sokkal több lehetőségünk van arra, hogy e nagyböjti időszakot gyümölcsözővé, lelkünknek hasznossá tegyük. Az fiataloknak felettébb hasznos lehet az élvezeti cikkek, pl. a számítógép böjtje... Az idősebbeknek talán a szavak, vagy a televízió böjtje... A gyermekeknek a játék, vagy a viccelődés böjtje... Mert ha valami megszokottat szándékosan kihagyunk, akkor mindjárt érezni fogjuk annak hiányát. S ezt az időbeli és kívánságbeli hiányt kell kitöltenünk valami olyannal, ami Istenre irányítja figyelmünket... Lelki olvasmány, rózsafüzér, keresztút, betegek-, rég nem látott szeretteink-, vagy ellenségeink meglátogatása, lelkiismeretvizsgálat, hittan tanulás, elgondolkodás életutunk helyességén...

Ha még nem tettünk, tegyünk most valamilyen elhatározást, hogy az idei böjt Istennek tetsző, számunkra pedig gyümölcsöző-, emlékezetes legyen.

Megjegyzések a nagyböjti időre – kántor uraknak

Megjegyzések a nagyböjti időre – kántor úr

A nagyböjti idő hamvazószerdától nagycsütörtök estig, a szentmise megkezdéséig tart. A két főünnep (március 19. és március 25.) kivételével minden szentmise az olvasmányaival együtt a nagyböjti időszakból való.

·      Az orgona csak az ének kíséretére szorítkozhat (a főünnepek kivételével), ami annyit jelent, hogy nincs semmiféle közjáték, sem utójáték.

·      Az előjáték legyen csak egyszólamú, tehát kíséret nélküli és rövid. Így arra szolgál csak, hogy megadja az ének ritmusát, tempóját és hangnemét.

·      Ezekben a napokban adjunk több helyet a szent csendnek. Például fölajánlásnál, vagy áldozásnál nem szükséges az egész időt kitölteni énekkel. Elég egy, vagy két versszak, amit szent csend kövessen. Hasonlóan szent csend (legalább 5 másodperc) legyen minden olvasmány és szentlecke után.

·      Az orgona hangereje és hangszíne is legyen jóval visszafogottabb, mint máskor. Hasonlóan az énekhangé is.

·      A két főünnep kivételével elmarad a Dicsőség.

·      Elmarad az Alleluja még a főünnepeken is, helyette Tractust, vagy evangélium előtti verset éneklünk, esetleg olvasunk.

·      A nagyböjti idő két részre tagolódik.
o   Az elsőben (hamvazószerdától feketevasárnapig) a bűnbánati jelleg a legfontosabb, és nem Krisztus szenvedése. Ezért énekeinket is az ennek megfelelő lelkülettel válogassuk. A következő énekek a legmegfelelőbbek erre az első időszakra: SzVU!: 48, 52, 53, 55, 58, 59, 83, 229, 243, 246, 265.
o   A másodikban (feketevasárnaptól nagycsütörtökig) Krisztus szenvedése áll a középpontban. Itt vehetőek az előbbiből kimaradt nagyböjti énekek „Krisztus szenvedésének és halálának jellegével”.

o   Természetesen lehetnek más énekek is, ha megfelelnek a fentebb említett „témaköröknek”. Válogathatunk különböző versszakokat is, nem kell egy éneket elejétől végéig elénekelni, ha nem megfelelő a szövege.


o   Kivételt képeznek az első időszakban a keresztúti és egyéb olyan ájtatosságok, melyek Jézus szenvedésére koncentrálódnak. Itt is az adott gondolatkörnek megfelelő énekeket válogassunk.


Előre is köszönöm és kegyelmekben gazdag
nagyböjti időszakot kívánok.


                                                                           lelkiatya