2014. április 19., szombat

Húsvét vigíliája

Néhány perccel ezelőtt kilencszer hangzott el a hármas alleluja akklamáció: azaz összesen huszonhétszer kiáltottuk: alleluja! Több mint negyven napig ugyanis tiltott volt ez a szó: az öröm, a feltámadás és az ünnepélyes dicsőítés jelszava. Alleluja, ami annyit jelent: dicsérjétek az Urat!
De mostantól, e szent éjszakától kezdve ott lesz ez az egyszerűnek látszó kifejezés szinte minden-, ha nem minden énekünkben a szentmiséken. Nem csupán az evangélium előtt, mint máskor, de elhangzik a szentmise elején, közben, áldozáskor, s a szentmise végén is. Nem csak egy, de szinte minden helyen.

Egyházunk ugyanis nagyon jól tudja és tanítja, hogy a húsvéti öröm, s a tudat, hogy Jézus feltámadt s ezért mi is feltámadunk, nem lehet csak egyetlen része, pontja a szentmisének. S így az nem lehet csak egyetlen kis része a mi életünknek sem. Ott kell hogy legyen ez az öröm, ez a lelkület az egész napunkban, hetünkben, életünkben. Azaz ne csak e szentmisén gondoljunk erre, hanem akkor is, ha úton leszünk hazafelé, ha reggel felkelünk, s ha majd az ünnepek elmúltával dolgozni megyünk. Feltámadásunk tudata legyen ott szívünkben, elménkben az egész életünkben. Ehhez segítsen hozzá ez az éjszakai, szentmise is, melyben szinte végtelenszer elénekeljük: alleluja, dicsérjétek az Urat, mert ő feltámadt – s így mi is feltámadunk!

imádd!

Keresztény lélek, imádd a te véres Jegyesedet,
és csókodban leheld bele iránta való egész odaadásodat
!”