2014. március 19., szerda

Szent József

Talán nincs katolikus ember, aki ne ismerné Szent József életét. S talán azért is igaz ez, mert olyan keveset tudunk róla. De amit ismerünk életéről, az szinte mind egytől-egyig valamilyen megpróbáltatás: Jézus fogantatásakor nem értette, hogyan lehetséges az, amit Isten mondott neki – nagy próbatétel volt számára. Jézus bemutatásakor Simeon elmondta Műáriának, hogy szívét tőr fogja átjárni – ugyancsak megpróbáltatás volt. A gyermek Jézus keresése a nagy tömegben ugyancsak isteni megpróbáltatást jelentett számára. Ő azonban, mint tudjuk, az összes „megmérettetést”, próbát kiállta – így méltó módon lett szent, s méltó módon tekinthetjük őt példaképünknek.
Mindezeket tudva elmondhatjuk, hogy Szent Józsefnek emberileg meg kellett volna inognia, meg kellett volna törnie – de nem ingott meg, nem tört meg. Ő Istenre hagyatkozott. Nem tudott mindent – sőt a Szent Család jövőjével kapcsolatban szinte semmit –, de egyet biztosra vett: Isten gondoskodik róluk. És milyen csodálatos, hogy éppen ő lett az Isten kiválasztottja, akire Isten rábízta két legnagyobb kincsét: Fiát Jézust, és anyját Máriát.

Ilyen az Isten. Ha rábízzuk magunkat, családunkat, jövőnket, ő éppen rajtunk keresztül fogja véghezvinni csodálatos tervét. Mi még nem tudjuk, mit, de azt mi is tudhatjuk, hogy az Isten számol velünk. Kérjük ma az Istenre való ráhagyatkozás példaképét, hogy mi is elhiggyük: Isten tudja, mit csinál, s tudja mi lesz – még ha nekünk fogalmunk sincs róla.