2014. január 20., hétfő

Hagyomány? /Mt 2,18-22/

Jézus korában a zsidók vallásukban különösképpen tisztelték a hagyományokat. Az volt a legelső helyen – hogy azokat megtartsák. Olyannyira, hogy nem vették számításba még azt sem, hogy egy-egy ilyen előírás teljesen elveszítette lelki tartalmát, teljesen kiüresedett, s értelmetlenné vált – s puszta szokás vált belőle. Mégis foggal-körömmel ragaszkodtak hozzá.
Jézus látta ezt, s ezért próbálta a kiüresedett hagyományokat új tartalommal megtölteni, visszaadni eredeti értelmüket. Ezt a vitát hallottuk a mai evangéliumban.
Sokszor pedig ma sincs ez másképp. Ma is van sok szokás, melyekhez ragaszkodunk, pedig régen elvesztették eredeti értelmüket, feladatukat. Például gondoljunk csak bele: kit hívunk egy kereszteléskor keresztszülőnek, kit hívunk egy bérmáláskor bérmaszülőnek? Tényleg azt, aki példakép lehetne a gyermeknek? Azt, aki tényleg tud segíteni a gyermek vallásos nevelésében? Vagy csak azt nézzük, hogy kinek „kell” lennie, kinek kell viszonozni, kit „illik” stb?

Jézus ma is meg akarja újítani ezeket a hagyományokat is, hogy valóban a dolgok, kapcsolatok, személyek lényegét nézzük, s ne csak a „hagyományt”, mely sokszor igazából már nem más, csak puszta, értelmetlen szokás.