2013. december 24., kedd

Urunk születése - éjféli mise

Erre a mai estére mindannyiunk otthonában már ott díszeleg a karácsonyfa. Itt van egy gyönyörű példány templomunkban is. Mára már ugyanis elengedhetetlen részévé vált a karácsonynak - nincsen karácsony fenyőfa nélkül.
Mi azonban tudjuk, van egy másik fa is, amely számunkra sokkal fontosabb, vagy fontosabb kellene, hogy legyen. Egy fa, amely nem díszes, nem ünnepi, de szorosabban kötődik keresztény ünneplésünkhöz, és szó szerint szorosan kötődik magához Krisztushoz. Ez pedig a kereszt fája. Igen, a keresztről is kell beszélni nem csak nagypénteken, hanem kaarácsonykor is. Ugyanis Krisztus ilyenkor, karácsony éjjelén nem látogatóba jött az emberekhez. Nem megnézni jött minket. Nem beköszönt. Azért jött, hogy megváltást hozzon. Azért született, hogy meghalhasson értünk. Micsoda paradox, s mégis igaz. Jézus Krisztus mai születése, melyet ily örvendezéssel ülünk meg, valójában azért örvendezés, mert ő ma váltságot, megváltást hozott nekünk. Nem egy nálunk ismeretes gyermek-születésnek az öröme, hanem annak, hogy az ő születése megnyitotta nekünk az örök életet. Nem csak egy gyermek, de Megváltó született.
A minap láttam az interneten egy egészen különleges festményt éppen erről a mai éjszakáról - Jézus születéséről. Az volt a különlegessége, hogy a kis Jézus nem jászolyban feküdt, hanem egy lefektetett kereszten. Azon, amelyre később felfeszítették. Kereszt volt a bölcsője. Nem ágyacska, nem puha fészek, hanem kemény, nyers keresztgerenda. Ott indult az élete, ahol majd végződni is fog. Nagyon sokatmondó volt számomra az a kép, és talán mindannyiunkat elgondolkodtat. Sőt, valami fontosra megtaníthat:

Örüljünk ezen az éjszakán, de örömünknek megfelelő oka legyen: köszöntést mondjunk a Kisdednek, aki ma váltságot hozott az embernek.