2013. december 2., hétfő

Zarándoklaton voltunk

2013. október 13-án, vasárnap délután az ipolyvarbói templomban gyűlt össze Ipolyvarbó, Nagykér, Kiskér és Kovácsi népe. E szokatlan időpontban azért gyülekeztünk, hogy plébániánk közös zarándoklatára induljunk, mely két "állomást" is magába foglalt.
A közös "zarándokokat útrainító" ima után szülőfalum, Ipolybalog felé vettük az irányt, ott ugyanis minden hónap 13-án fatimai engesztelést tartanak a hívek, közösen lelkiatyjukkal, György Ferenc atyával. Ő fogadott minket, s röviden mesélt a mesés Árpád-kori, balogi templomról:

Miután mi is részt vettünk (közös énekekkel, imádságokkal) az engesztelésen, tovább indultunk: Márianosztrára. E kegyhelyen is minden hónap 13-án engesztelést és szentmisét tartanak - ezeken vettünk részt. Egy kis képes beszámoló következik (a képeket Csáky Mátyás készítette - köszönet):




















Köszönet minden résztvevőnek!
Mindent Isten Nagyobb Dicsőségére!

Miserend és hirdetések - Ádvent 1. vasárnapja


Roráte - 1

A most elkezdett ádventi idő folyamán gyakran fogjuk hallani a szentmiséken: „legyetek éberek”. Ma is így kezdtük a szentmisét: „Urunk és Istenünk...segíts, hogy amikor Krisztus eljön és kopogtat, ébren találjon minket.” Ébernek lenni lélekben azt jelenti, hogy a bűnöktől tisztán tartjuk, erényekkel pedig megtöltjük szívünket, s így Istennek tetszővé leszünk.
De mint tudjuk nem csak lélek az ember, hanem test is. S ez a ma hajnali, idei első virrasztásunk itt a templomban, ez a mai első Istennek szentelt éberségünk fejezze ki, segítse elő lelki éberségünket. S ahogy ez a korai kelés áldozattal jár – ugyanúgy áldozattal jár a lelki éberség megkezdése és megtartása is.
Az egész ádvent minden egyes rorátéja azt a tudatot erősítse bennünk, hogy lelkünk ébersége minden áldozatot, fáradtságot, virrasztást megér.