2013. július 1., hétfő

Az igazi mélység /Ter 18,16-33/


1875-ben a Challenger hajó legénységének a világon először sikerült megmérni a Mária árok mélységét a Csendes-óceán alján. Az abban az időben mért legnagyobb mélység kicsit több, mint nyolc kilométer volt. Azóta azonban a korszerű műszerekkel már tizenegy kilméter mélységű részt is találtak az óceánban. A bátor tengerészek emlékére ezt a legmélyebb pontot így nevezik: Challenger-szakadék.
Mi köze ennek a mai szentmiséhez? A mai olvasmányban gyönyörűen megfigyelhettük egy másik óceán extrém mélységének a megismerését – Isten irgalmának végtelen mélységét tapogatta Ábrahám. Ábrahám mindig mélyebbre, mélyebbre megy: ha Szodomában ötven igazat találok, akkor is elpusztítod? És ha csak negyvenöt, ha csak negyven, vagy csak harminc... vagy... tíz miatt is megkegyelmezel több tízezernek? És megkegyelmez – mondta az Úr.
De sajnos mégy annyi igazat sem talált Ábrahám. És még akkor is, Isten nem hagyta elpusztulni azt, aki hozzá fordult: Lót családjával megmenekülhetett – megtapasztalta Isten véget nem érő irgalmát.
De Isten azt is megmutatta, hogy akik nem fordulnak hozzá, akik még a figyelmeztetés ellenére is elfordulnak tőle, és megmaradnak a búnben, azok elérik az egyébként végtelen irgalomnak a határát, és kívül maradnak, kívül ragadnak – saját gonoszságuk miatt.
Éppen ezért bármekkora és bármennyi bűn is nyomja lelkünket, jöjjünk el, valljuk meg Isten előtt, s a szentgyónásban merüljünk el Isten irgalmában. Tapasztaljuk meg saját bőrünkön-lelkünkön, hogy Isten irgalma mélyebb a legmélyebb valaha mért mélységtől is, hogy Isten irgalma valóban megmérhetetlen. 

Miserend és hirdetések - Évközi 13. vasárnap


Missziós program - HÉTFŐ


Ma, miután a missziósok megreggeliztek a családoknál, kilenc órára érkeznek a plébániára (hoznak magukkal szerszámot - villát, gereblyét...) egy kis munkára.
Délben visszamennek az őket elszállásoló családokhoz.
Délután kettő órakor kezdődik a közös program, melyre mindenkit, de főleg a gyerekeket, a fiatalokat várjuk.
Lesznek ügyességi játékok, számháború... Így mindenképp sportos öltözékben gyertek.
Este hat órakor szentmise.
Hét órakor pedig egy nagyszabású dicsőítő koncert a tornateremben.
Majd beszélgetéssel, tanúságtételekkel, imával zárjuk a napot.
Gyertek mindaannyian!