2013. június 29., szombat

Újra misszió!


Holnap, azaz vasárnap, 
2013. június 30-tól 
újra budapesti missziósok, fiatalok jönnek 
a Regnum Christi apostoli mozgalomból 
valamint Pulay Vince vezetésével.

Körülbelül húsz fiatal jön ismét hozzánk, 
hogy elsősorban szeretetüket megosszák velünk.
Rengeteg program lesz, 
amire mindannyiótokat szeretettel várunk 
- bárhol is laktok.
Itt is nemsokára megjelenik a pontos forgatókönyv, 
melyből persze nem hiányoznak 
a szentmisék, 
a játékok, 
a foci, 
a beszélgetések, 
a dicsőítő koncert, 
a tanúságtételek, 
a vetélkedők...


És még egy kérés Ipolyvarbóra... 
még néhány srácnak nincs hely biztosítva...
ha valaki még be tudna fogadni valakit, 
nagyon jó lenne...
kérlek, jelentkezzetek...
Köszönettel és várakozással.

Szent Péter és Szent Pál apostolok


Ha egy-egy ismeretlen személlyel találkozunk, akarva akaratlanul is rögtön kialakul bennünk egyfajta benyomás arról az emberről. Sőt, a legtöbbször ez már akkol kialakul bennünk, mikor az a másik még meg sem szólalt. Elég, ha meglátunk valakit, azonnal valamilyennek elkönyveljük. De mi szerint? Csakis a külseje szerint. Hisz senki lelkébe nem látunk bele azonnal, szavait még nem halljuk...csak a külső marad. A szemünk pedig sokszor becsap. Egyszer tökéletesebbnek látjuk a másikat, mint amilyen, máskor egyszerűbbnek, butábbnak.
Tegnap, mikor Szent Péter és Szent Pál apostolok ünnepére készültem, azon gondolkodtam, hogy ki is volt, hogyan is nézhetett ki ez a két nagy ember. Alacsony, magas? Talán szakállas, ápolt külsejű? Testes, vagy vézna? Nem tudjuk. Nincs róluk fényképünk... S az jutott eszembe, hogy ez milyen jó. Milyen jó, hogy nem ismerjük a külsejüket, mert így szemünk nem csaphat be, nem lesz valótlan benyomásunk róluk. Nem tudunk a külső szerint ítélni, ezért nem marad más, a lelki szépségüket kell megismernünk. Erre pedig tökéletes lehetőségünk van, hisz mind a ketten több írást, szent írást hagytak ránk. Így próbáljunk meg rólunk véleményt alkotni a mai olvasmány és szentlecke alapján, amit róluk, tőlük hallottunk.
Szent Péterről azt hallottuk, hogy éppen bilincsbe verve szenved az Úr igazáért. De az is egyértelmű, hogy még ezt a temérdek kínt, megaláztatást, nélkülüzést is bátran, emelt fővel, a végső célt látva elfogadja Istentől, s felajánla Istennek. Milyen erős jellem, nemes lélek, példaadó személyiség.
Szent Pál pedig saját magáról ír: Nemsokára meghalok. De a jó harcot megharcoltam, a pályát végigfutottam. Készen vár rám az igazság győzelmi koszorúja. Micsoda lelkület lehetett benne? Ő tudta, teljesen az Isten akaratát teszi, mindenben az Isten tetszése szerint élt, s ezért biztosan reméli: Isten megjutalmazza őt az örök élette. Nem csinál magából álszentet, nem szerénykedik. Tudja, amit az Isten ígért, azt be is tartja.
Ezek szerint mrá lehet véleméynt alkotni. Ezek azok a mozzanatok, tulajdonságok, erények, amelyeket a szem nem lát meg. Ahogyan a kis herceg mondja Exsupery művében: „Jól csak a szívével lát az ember. Ami lényeges, az a szemnek láthatatlan.
Ma, a két nagy apostolfejedelem ünnepén nézzünk fel az ő lelki szépségükre, vegyünk példát lelki erejükről, s buzduljunk fel ránk hagyott írásaikon. Külsejük ismerete nélkül sokkal tisztábban, igazán valósághűen látjuk, milyenek is voltak ők valójában.
S e mai napból példát véve tanuljuk meg: Nem a külső a legfontosabb, annál sokkal nagyobb belső értékek vannak. Éppen ezért mi is elsősorban azon legyünk, hogy lelki értékeinket, lelki szépségünket megőrizzük. Nem csak azért, mert előbb-utóbb minden ember eszerint ítél majd minket, hanem mindenekelőtt azért, mert Isten sem a külsőt nézi: ő a lelkek legmélyébe lát, s azt nézi, szép-e a lelkünk. Tetsszünk Istennek, adjunk sokat lelki szépségünkre!