2013. június 18., kedd

A sorrend /2Kor 8,1-9/



Szent Pál apostoltól hallhattuk a mai nap Szentleckéjét, amikor igen felbuzdulva ír az első keresztények egy csoportjáról Macedóniában. Többek között ezeket a szavakat közölte: „Minden reményünket felülmúlva előbb az Úrnak adták magukat, aztán Isten akaratából nekünk.
S ha már Szent Pál ilyen csodálkozva, örömmel és büszkén néz erre, valami nagyon nagy dologról van itt szó! Először Istennek adták magukat, aztán pedig az embereknek. Mi is sokat tanulhatunk az első keresztényektől, akik tudták, hogy csak úgy lesz teljes az életük, ha először teljesen Istennek adják, ajánlják, áldozzák magukat. Ők tudták, hogy ez nem csak a papok, vagy a szerzetesek sajátja. Minden kereszténynek először is az Isten szolgálatában kell állnia, s csak ezután a férj, a feleség, a gyermek, a szülő szolgálatában. Mindig elsősorban az Istennek kell tetszenünk – az ő akaratát kell keresnünk, s „csak” ezután az emberekét.
Többek között erre tanít ma minket Szent Pál, erre tanítanak az első keresztények is: Ne csak mondjuk, de éljük meg, hogy nálunk, keresztényeknél tényleg az Isten van az első helyen.

Hiába?


Ne vegyétek hiába Isten kegyelmét - int minket is Szent Pál a mai olvasmányban. Mit jelent hiába venni a kegyelmet?
Mint tudjuk, látjuk és tapasztaljuk, ez a hónap, a június idén is nagyon gazdag a kegyelmekben. Jézus Szíve hónapja, valamint a papszentelések ideje. Tegnap mi is többen részesülhettünk abban a kegyelemben, amelyet Isten egy-egy elsőmise alkalmával bőségesen osztogat az újmisés áldás által. Mi talán fel sem fogjuk, mennyi természetfölötti segítséget kaptunk tegnap is Istenünktől.
Szent Pál azonban figyelmeztet: bizony még az ilyen nagy kegyelmeket is lehet hiába venni. Ha mindez nincs hatással az életünkre, ha mindezek után nem szolgáljuk még odaadóbban az Istent, ha tegnap óta nem tudtunk előbbre lépni az istenes életben, akkor talán mi is hiába vettük Isten kegyelmét.
Emlékezzünk vissza az e hónap nagy eseményeire, s belőlük merítve, az elhangzott gondolatokat megvalósítva tegyük minden napunkat még jobban Istennek tetszővé, s egymásnak gyümölcsözővé.

Miserend és hirdetések - Évközi 11. vasárnap