2013. május 31., péntek

Csíksomlyói emlékek



A 2013. évi csíksomlyói zarándoklat alkalmával készület a következő képek. 
Biztos nagyon keveset, de legalább valamit visszaadnak az ott átéltekből, a szentmisékből, az emberek hitéből, öröméből, s nem utolsó sorban a táj szépségéből. Váljék Isten dicsőségére.


A Loretói litánia - 12


E hónapban még egy utolsó elmélkedésre maradt helyünk a Loretói litániából. Szűz Mária nem csak, mint Elefántcsonttorony, hanem mint Dávid király tornya is megszólíttatik. Mi van e mögött?
Dávid tornya Sion hegyétől északnyugatra állt – s különlegességével, szépségével és magasságával mindig is kitűnt a többi torony közül. Emellett nagy történelmi értéke volt.
Mikeás próféta így jövendölt: Hozzád meg Nyájnak tornya, és Sion leányának Ofelje, visszatér a hajdani hatalom, Jeruzsálem leányának királysága. A próféta azt jövendöli, hogy Jeruzsálemben új király fog uralkodni, olyan, mint Dávid volt – aki megalapította Jeruzsálemet. S ez az új Jeruzsálem egyfajta védő torony, védelmére lesz Izrael egész népének. Ennek a beteljesedését jelentette be Gábor angyal Máriának: Méhedben fogansz és fiút szülsz, akit Jézusnak nevezel. Nagy lesz és a Magasságbeli fiának fogják hívni Az Úr atyjának, Dávidnak trónját adja neki, örökké uralkodni fog Jákob házán és országának nem lesz vége. A messiási országban felépül az új Jeruzsálem, ahol éppen Mária, az Isten anyja lesz a védő torony. Az előkép már beteljesedett – teljes mértékben pedig az idők végén teljesedik be.
De egy más vonatkozása is van ennek: Dávid király tornya. Noé utódai, mint ismerjük a Szentírásból, egy égig érő tornyot akartak építeni. De nem az Istent iránti vágyból, hanem kifejezetten gőgből. Az égig akartak emelkedni – nem csak hogy Isten nélkül, de kimondottan Isten ellen. S e Bábeli, büszkeség tornyával szemben most ott áll az alázat tornya, Mária. Akit maga az Isten épített fel, és az tényleg elérte a mennyet – tényleg összekötötte a mennyet a földdel, hogy kiállja az idők viszontagságait – és örök biztonságot, utat nyisson a mennybe.
Mária a legtökéletesebb és legnagyobb építész műve – ezért megmarad örökké, s örök oltalmat nyújt. Ezért is ő a védőtorony, mely alázatának köszönhetően tényleg elér az égig – biztonságosan feljuthatunk vele az égbe.
Dávid király tornya – könyörögj érettünk!