2013. április 1., hétfő

Húsvéthétfő


Húsvét másodnapja van. S ma is ugyanaz az elsőszámú énekünk, mint húsvét vasárnapján: Örvendetes napunk támadt! Az Egyház nem elégszik meg a legnagyobb ünnep egyszeri megünneplésével, nem „intézi el“ egy szentmisével, hanem húsvéti nyolcadot tart, s nyolc napon keresztül egyfolytában ünnepelteti feltámadt Megváltóját. Sőt, mi több, húsvéti ideje ötven napig naponta erre emlékeztet: Krisztus feltámadt.
A szép húsvéti díszítés, a húsvéti virágok, s legfőképp a szent liturgia is örömre buzdít, hisz így énekeljük – egymásnak: Örvendjünk, vigadjunk, vígan mind most mondjunk Alleluját!
Feltámadt Krisztus. Ez az egy tény olyan fontossággal és olyan mély mondanivalóval bír, hogy legfontosabb énekeink szinte mást szavakat nem is tartalmaznak. Csupán az örömet, a vigalmat fokozza a sokféle örömre hívás. S az alleluja, mely Egyházunkban a föltámadt Krisztust ünneplő hívek jelszavává vált – ez hallható minden énekünkben, amit e nyolcadban, s a húsvéti időben éneklünk.
De gondolkozzunk most el, mennyi minden van ezen egyetlen szó mögött. Ott van az első ember bűnbeesése, s az örök élet elvesztése. De ott van, hogy az Isten mindjárt akkor megígérte a Megváltót, aki újra visszaadja majd az örök életet. Ott van ebben az egy szóban az ősatyáknak tett nagy ígéret, s a több ezer éves várakozás a Megváltó eljövetelére. Ott van mögötte az idők teljessége, mikor az Isten megalázta önmagát, s halandó emberré lett. Ott van az alleluja szóban Jézus 33 éves földi élete, 3 éves működése. Ott van benne az elfogatás, a halálra ítélés, a keresztrefeszítés, de Jézus mindenkori megbocsátása és irgalma is. S ott van e szó mögött a húsvét hajnal fénye, mely minden bűnt, minden reménytelenséget elfeledve visszaadja nekünk az örök élet lehetőségét. A mennybe juthatunk! Mindez ott van egy rövidke szó mögött: ALLELUJA!
Ha ezt bármikor kimondjuk, kiénekeljük, jusson eszünkbe mindez, s ne csak szokásból, könnyelműen, de meggyőződésből, a legmélyebb tisztelettel és örömmel mondjuk! Mert
örvendetes napunk támadt, Jézus Krisztus föltámadt. Örvendjünk, vigadjunk, vígan mind most mondjunk Alleluját!