2013. március 4., hétfő

Újra szünet volt - újra sport volt

Nem sokkal a téli szünet után ministránsainknak újra iskolaszünetük volt - kihasználva az alkalmat újra a tornaterembe mentünk kicsit mozogni...
Egy kosárért az égig nőtünk

"Ez az enyém, ezt nem adom!"

De szépen pattog :)

Na, bent lesz?

Gyere, pattogj!

A sport néha egy kis sérüléssel jár

A tömegsport néha tömegverekedéssé alakul át

"Oppa gangamsztájl!" Táncra fel!

hat kézből egy sem

Csak szépen libasorban

Vedd el, ha tudod

Csápolás

Unokaöcsém, Máté

Unokaöcsém, Misi

Jancsika

Jeni

Gergő

Balu

Patrik

Flóri

Bálint

Hopp, ez magas

Még elérem

Tessék

Megvaaan

Szerencse, hogy a fejem a keményebb

Ez is meglesz

Csapatmunka

...csak pontosan, szépen, ahogy csillag megy az égen

Párbaj

Összpontosítás 
Hajrá

A célból

Hej, ......ugorj ki, jön a gazda megfogni.

Ügyes

Repülünk mint a szél

Túllátni és túllépni /2Kir 5,1-15a/


A szíriai Námán ugyanúgy előítélettel viseltetett Elizeussal és az általa ajánlott gyógymóddal szemben, mint a názáretiek Jézussal szemben, akit csak az ács fiaként ismertek. Az alapvető különbség Námán és a názáretiek között, hogy Námán képes volt túllépni előítéletein, a názáretiek viszont megátalkodtak kishitűségükben, és kitaszították maguk közül Jézust (Barsi-Teleki).
Biztos, hogy bennünk is van sok előítélet talán éppen felebarátaink, rokonaink, családtagjaink, vagy még egyházi elöljáróink iránt is. Sokszor, ha felhívják hibáinkra, bűneinkre a figyelmünket, az előítélet miatt nem tudunk, és nem is akarunk semmit megtenni, még elgondolkodni sem az adott dolgon.
De tanuljunk a követendő-, és az elrettentő példákból is. Ha túllátunk, túllépünk előítéleteinken, nagyot mozdulhatunk elő az önismeret, és a lelki élet magasabb szintjére.

Amikor nincs pápa – mit kell tudni a sede vacantéről?

Amikor egy püspök lemond vagy meghal, s egyházmegyéje első számú vezető nélkül marad, sede vacante állapotról beszélünk. Ha a pápa lemond vagy meghal, nem csupán az Egyház marad vezető nélkül, hanem a római egyházmegye is, melynek székesegyháza a lateráni Szent János-bazilika. A sede vacante avagy interregnum alatt az Egyházat a bíborosok testülete kormányozza.
A sede vacante kezdetével a Római Kúria minden tisztségviselője automatikusan elveszti hivatalát, kivéve a camerlengo bíborost, aki a Szentszék vagyonát kezeli ilyenkor, illetve ellátja a „miniszterelnöki” funkciókat; és a főpenitenciáriust, aki azon három ember közt van, akik a konklávé alatt is kommunikálhatnak a külvilággal, hogy feladatukat ellássák. Jelenleg a camerlengo Tarcisio Bertone bíboros, eddigi államtitkár, a főpenitenciárius pedig Manuel Monteiro de Castro bíboros, akit 2012-ben nevezett ki erre a posztra XVI. Benedek pápa. Ugyancsak továbbra is ellátja feladatát Róma általános helynöke és a Vatikánvárosi Állam általános helynöke (ezek lelkipásztori pozíciók). Az Egyházi Törvénykönyv kimondja, hogy a római szék megüresedése esetén az egyetemes egyház kormányzásában semmit sem szabad újítani.
A vatikáni posta speciális „sede vacante-bélyegeket” bocsát ki a széküresedés időszakára. Ugyancsak megváltozik a Szentszék címere is, Szent Péter kulcsai közt ugyanis nem a pápai tiara, hanem egy esernyő foglal helyet az interregnum alatt. Ez egyszerre jelképezi a pápa hiányát és a camerlengo kormányzását az Egyház világi javai felett. Így a camerlengo bíboros is kiegészíti a széküresedés idejérecímerét ezzel a jelképpel. Ez a speciális, átmeneti camerlengo-címer a Vatikán széküresedés alatt kiadott eurós emlékérméin jelenik meg, amelyek legális fizetőeszközök az eurózóna országaiban.

A pápaválasztáson minden bíboros részt vehet, aki a széküresedés pillanatában (azaz nem a konklávé kezdetekor) még nem múlt el nyolcvan éves. A sede vacante akkor ér véget, amikor megválasztották az új pápát (pontosabban amikor ő elfogadta a megválasztását).  Az illető megválasztásától kezdve teljes jogú pápa, tehát pápaságát ettől kezdve, nem pedig „péteri szolgálata ünnepélyes megkezdésétől” (nincs ugyanis „beiktatás”), amikor mise keretében a pápa megkapja a pápai jelképeket, a palliumot és a gyűrűt. Ez a szertartás a koronázás helyébe lépett, amelyről I. János Pál mondott le, és ezzel „kiment a divatból”. VI. Pál a konklávét szabályozó rendelkezésében még megemlítette a koronázást (Romano Pontifici eligendo), II. János Pál azonban az Universi Dominici gregisben már nem említi, szolgálatának ünnepélyes megkezdésekor pedig azt mondta: még nincs itt az idő, hogy visszatérjünk a tévesen a pápák földi hatalmának jelképeként azonosított ceremóniához.
Emellett az új pápának, „amikor alkalma nyílik”, birtokba kell vennie saját püspöki székesegyházát, amely nem a Szent Péter-bazilika, hanem a lateráni Szent János-bazilika.

forrás: Magyar Kurír