2013. január 1., kedd

Szűz Mária, Isten anyja


Régi épületek kapuja felett gyakran látunk Mária-képet vagy Mária-szobrot. Ezt az ősi katolikus szokást újította fel az Egyház, amikor az esztendő Kapujához Máriát, Jézus édesanyját állította oda, hogy az ő közbenjárását kérve elnyerjük Isten áldását most kezdődő új évünkre. (Kis Misekönyv)
Ilyenkor, Újév napján olyanoktól is szoktunk smst kapni, akik talán csak egyszer egy évben, éppen ilyenkor jelentkeznek, gondolnak ránk. De a Szűzanya, kinek ünnepét üljük, nem csak ilyenkor, egyszer egy évben gondol ránk, hanem minden egyes nap velünk van. Ezt a mai ünnepet is áttehetnénk bármely más napra, hisz ugyanúgy megünnepelhetnénk Szent Anyánk Istenanyaságát bármely más napon is. Csupán  a szimbólum, jelkép kedvéért ünnepeljük éppen ma. Hogy a sok jókívánság között el ne felejtsük: nem a szerencsén múlik az év sikere, nem a sült malac túrja ki az év gazdagságát, hanem azon, hogyan viszonyulunk majd Istenünkhöz. Ugyanis épp a kapcsolatunk az Istennel az, ami befolyásolni fogja egész évünket.
Ha Istennél maradunk, s a Szűzanya segítségét kérjük, történhet bármi, megmaradunk a helyes úton, mely a mennybe visz.
Ha Istennél maradunk, s a Szűzanya segítségét kérjük az év minden napján, akkor látni fogjuk, nem az anyagiak a legfontosabb tényező, de van annál sokkal értékesebb dolog is.
Ha Istennél maradunk, s végigjárjuk, végigemlékezzük, végigünnepeljük Urunk életének nagy eseményeit, akkor Istenünk is velünk lesz életünk minden történésünkben.
Ne csak ma, de mindennap ez új esztendőben is gyakran emeljük tekintetünket Szűz Máriára, aki nem csak az Újév napján gondol ránk, de minden nap velünk van – az egész év folyamán. Mindig bizalommal forduljunk hozzá.

Áldott új évet!

Kegyelmekben gazdag, 
áldott új esztendőt kívánok 
minden kedves olvasónak!