2012. november 24., szombat

Hirdetések - Krisztus Király vasárnapja



* E héttel véget ér az évközi idő, s jövő vasárnappal egy új egyházi évet kezdünk. Ez alkalomból egy rövid, mindössze kb. másfél órás zenés-elmélkedős szentségimádást tartunk szombat este 19:00-20:00, melyre mindenkit - fiatalt és időset egyaránt - várok.
* Pénteken gyerekmise és  ministráns hittan.
* Jövő vasárnap újra latin liturgikus gyakorlás lesz 10:45-től, s az ádventi időtől majd bevezetjük a heti egyszeri latin szentmisét is.
* Énekkarunknak köszönöm a szép éneket ma is, csütörtökön is, hétfőn is. Próbánk e héten hétfőn és szerdán a szentmise után lesz.
* A héten elkezdtük a fűtés beszerelését. Köszönet Kovács Ottónak és apukámnak a beszerelésért. Köszönet az adományozóknak is - összesen eddig 3970 € gyűlt össze. 3857,22 volt a párnák költsége, s a beszereléshez szükségesek még nincsenek lezárva. Bízom benne, jól fog működni. Amik a padokban voltak párnák, pokrócok stb. azokat hátra tettük - reméljük, itt már nem lesz rájuk szükség. Igyekeztünk minden helyre tenni fűtést - ha valahova nem jutott, vagy el lett feledve, akkor kérlek, szóljatok, és megbeszéljük. De még egy kérésem van ezzel kapcsolatban. Hétközben a szentmiséken sajnos nem vagyunk túl sokan, a padokban kb. 30-40. Ezért az lenne a legjobb, ha csoportosulnátok minél kevesebb padba, hogy ne kelljen fűtenünk az összes padot minden szentmisén... Tudom, hogy "megvan mindenkinek a helye", de egy kis akarattal sokat el lehet érni... tényleg csak akarni kell... Sokkal gazdaságosabb, ésszerűbb, szebb, praktikusabb, keresztényibb lenne.
* Naptárak...
* Fenyőfa - ha valaki fel szeretne ajánlani, s ha megfelelő - kérlek, jelentsétek be a sekrestyében.
* Ma gyűjtésünk van - egyházmegyei szinten - a papi szeminárium javára. Jövő héten pedig a karitászra van gyűjtés országszerte. IFM!
* Van új püspökatyánk! Levél...

Egyházmegyei kormányzónk levele az új megyéspüspök kinevezése alkalmából


Kedves Testvéreim!

    Az Úristen és a szentatya, XVI. Benedek pápa iránti hálából 2012. november 20-án kaptuk a hírt az új besztercebányai megyéspüspök, Őexcellenciája Mons. Marián Chovanec kinevezésének közzétételéről.
     Így befejeződött egy viszonylag hosszú, imádságban eltöltött várakozás. Imáinkat továbbra is folytatjuk és új főpásztorunk felelősségteljes munkájához Isten áldását, és erőt kérünk, hogy atyja és kormányzója legyen az új egyházmegyének.
     Marian püspök atyáról sokat elárul püspöki jelmondata, amit Szent Pál apostol Korintusiakhoz írt 2. leveléből választott: „Omnia impendam pro animabus vestris“ - „Mindent feláldozok lelketekért” (vö. 2 Kor 12, 15). A püspök úr, ahogy ő maga mondotta, ezen Ige gondolatától vezérelve akar élni egész életében. Erőt kérünk számára, hogy az új körülmények között is képes legyen megélni püspöki jelmondatát és egyúttal őszinte, és testvéri szeretettel fogadjuk és tegyünk meg mindent, hogy elfogadásra és szeretetre leljen körünkben.
     Marian püspök atya 2012. december 15-én, a 10. 30 órakor kezdődő szentmise keretében ünnepélyesen átveszi hivatalát, a besztercebányai Xavéri Szent Ferenc Székesegyházban, mint besztercebányai megyéspüspök. Erre az ünnepre mindenkit szeretettel meghívok. Imádkozzunk közösen új főpásztorunkért.
     Kedves testvéreim, befejezésül szeretném megköszönni az egyházmegyei kormányzói szolgálatom ideje alatt kapott imáitokat, támogatásotokat és konkrét segítségeteket. Nagy tapasztalat volt ez számomra, hogy az Istenben gyökerezve és a jó kapcsolatok kialakításával sok problémát meg lehet oldani, és egyre mélyebben lehet építeni az Egyház közösségét.
     Egyúttal kérem, bocsássatok meg, ha valakit megbántottam. Megtörténhetett ez emberi gyöngeségből, vagy az események összefüggéseinek ismerete hiányából, de soha nem rossz szándékból.
     Köszönöm és továbbra is kérem, imádkozzatok értem, de különösen kérem, segítsétek és védelmezzétek új megyés főpásztorunkat.


Marián Bublinec
  
(Kérem felolvasni Krisztus Király ünnepén a szentmisékben a hirdetések keretében.)
      

Krisztus Király vasárnapja


Az evangéliumok sokféleképpen mutatják be Jézust. S ezek a képek leginkább a gyógyítót, a csodatevőt, a tanítót, a tanulságos történetekkel megdöbbentő prédikátort állítják elénk. De egyáltalán nem látjuk Jézus életén és viselkedésén, hogy ő király lenne. Egyetlen egyszer mutatkozik Jézus „királyszerű pózban”, de az sem igazán egy hatalmaskodó megjelenés – ez az a jelenet, mikor bevonul Jeruzsálembe. De akkor sem lovon, vagy tevén, sőt nem is elefánton érkezik, még csak nem is öszvéren, hanem a lehető legegyszerűbben – szamárháton. Így ez a bevonulás sem az uralkodói dicsőség megnyilvánulása, hanem inkább afféle zarándoklat. Jézus egyszer mutatkozik félelmetes ítélőnek – s ezt épp a tegnapelőtti evangéliumban hallhattuk, ez pedig a templom megtisztításának jelenete, amikor kiűzi az árusokat a templomból, mondván az Isten tiszteletével, az imádsággal nem fér össze a templomi pénzváltás és kereskedelem.
De ezeken kívül van még egy jelenet, mikor Jézus arról beszél, hogy majd eljön dicsőségében, leül trónjára, s ítéli a nemzeteket. Ezt pontosan egy éve, Krisztus Király vasárnapján hallottuk. S talán ez az Újszövetség leghatalmasabb, leglenyűgözőbb képét Krisztusról, mint királyról.
De mit hallottunk ma? Mit tár elénk Anyaszentegyházunk a mai napon? Egy királyt, aki éppen az ítélőszék előtt van. Egy királyt, aki megkötözve áll a helytartó előtt. S mi ezt a királyt ünnepeljük ma. Ez a mi királyunk. Az, akit pár órával később keresztre feszítettek. Nem egyszerű dolog.
De Jézus felvilágosít, tökéletesen megmagyarázza: „az én országom nem e világból való”. S ha ezen keresztül nézzük az eseményeket, a történéseket, tényleg minden világossá válik. „Ezen keresztül” pedig azt jelenti, hogy a hiten keresztül, tehát hittel.
Figyeljünk csak meg egy számunkra talán mindennapi dolgot. Amit nap, mint nap látunk, s nap, mint nap le is rajzoljunk. Azt gondoljuk, hogy mi nem is szoktunk rajzolni? Biztos vagyok benne, hogy naponta rajzoljuk magunkra a kereszt jelét. S ez a kereszt szorosan összefügg a mai ünnepel is. Mi már megszoktuk, hogy a kereszten a megfeszített Krisztus teste függ. A kereszténység első évszázadaiban azonban ez nem így volt. A keresztet inkább drágakövekkel és gyöngyökkel díszítették, és gyakran aranyból vagy ezüstből készítették. Csak a római időkben került a keresztre Krisztus teste. De nem a szenvedő, nem az összeroskadt, hanem a győzedelmes Krisztus, a diadalmas vezér hosszú fehér ruhában, fején pedig királyi koronával. Krisztust feltámadottként ábrázolták, aki győzedelmeskedett a bűn és a halál felett, és aki Atyjánál uralkodik, mint a mindenség királya. Az a király, akit a mai napon is ünneplünk.
A mai napon ünnepeljük azt a királyt, kinek a királysága nem ezen a világon van. Mert itt minden királyság egyszer véget ér, megsemmisül. Az övé nem. S ha ezt mi hisszük, sokkal könnyebb lesz elviselni még a legnagyobb szenvedéseket, a legnagyobb kereszteket is itt a földön, mert ezekben a szenvedésekben és keresztekben is már – tudjuk – a királyt követjük az ő országába. S ezen túl, ha a keresztre tekintünk, mindig jusson eszünkbe, hogy mi nem a földi királyságért, tehát nem a földi életért élünk, hanem azért, hogy a királyok királyával legyünk majd örökké az ő királyságában.