2012. november 22., csütörtök

Ami meghaladja az emberi világot... és Istenre mutat - Szent Cecília, a szent zene védőszentje


Ma van szűz és vértanú szentünk, Szent Cecília, a szent zene és ének védőszentjének az ünnepe. Ezért néhány szót ma a szent énekről, szent zenéről szólok.
Valószínűleg mindannyian ismerjük Szent Ágoston sokat idézett gondolatát: „Aki szeret, az énekel”, azaz, ha valakit szeretünk, sokszor dalra kelünk, ódát zengünk neki – így próbáljuk kifejezni szeretetünket. S a legjobban ez magára a szeretetre, az Istenre érvényes. Ha őt szeretjük, akkor elengedhetetlen, hogy többek között ne énekeljünk neki. Egyszerűen de nagyszerűen fogalmazta meg szentatyánk: „Isten dicséretéhez ének szükséges.” Az istentiszteletünknek egyenesen elengedhetetlen része az ének. Sőt, XVI. Benedek pápánk azt mondja: „…a zene és az ének… maga a liturgia”, maga az istentisztelet. Mert „minden minőségi zene meghaladja az egyszerű emberi világot, és az Istenre mutat.” A zenével olyan dolgokat fejezhetünk ki, melyeket semmilyen nyelven nem tudunk elmondani. A legszomorúbb fájdalmunkat, a legédesebb örömünket, a legmerészebb reményünket… S éppen a zenével tudjuk a legtökéletesebb módon dicsérni az Istent.
Tartsuk nagy becsben, ápoljuk felelősséggel, s énekeljük fáradhatatlanul szent énekeinket. Hogy a pap mindennapi szentmiseáldozata, és a ti szentmiseáldozatotok is kedves legyen a mindenható Atyaisten előtt.