2012. február 22., szerda

Hamvazószerda

A mai nappal elkezdtük az idei nagyböjti időszakot. Nagyböjt…ez az egy szó akarva-akaratlanul is a fülünkbe csendít olyan kifejezéseket, hogy önmegtagadás, imádság, talán alamizsna, lelki megújulás és hasonlók. És valóban, ez így is van, és így van ez rendjén. Maga az Isten Fia is az evangéliumban a lelki megújulás 3 fő pilléréről tanított: az alamizsnáról, imáról és a böjtről.
Sokat hallottunk már erről és tudjuk is, hogy ebben az időszakban többet kell alamizsnálkodnunk, imádkoznunk és böjtölnünk. De a mai evangélium lényege nem csak az, hogy megmondja, mit tegyünk. Jézus Krisztus azt hangsúlyozza nekünk, hogy hogyan kell ezeket a dolgokat csinálnunk. Hogyan böjtölni, hogyan alamizsnálkodni és hogyan imádkozni. Volt az elhangzott evangéliumban 1 szó, amely összesen 7 szer fordult elő majdnem ugyanabban a formában. Ez a szó a következő: jutalom. Azt hangoztatta Jézus, hogy milyen jutalomért érdemes szenvedni, milyen jutalomért érdemes erőnket megfeszíteni – milyenért érdemes alamizsnálkodni, imádkozni és böjtölni. „Már megkapták jutalmukat“ – mondta Jézus. Kik kapták meg és milyen jutalmat? Akik a külső dolgokért, külső dicsőségért alamizsnálkodtak, imádkoztak és böjtöltek. „Bizony mondom neketek, már megkapták jutalmukat“.
De a valódi jutalmat, az Atya, a mennyei Atya jutalmát csak akkor nyerhetjük el, ha ezek a nagyböjti cselekedeteink elsősorban a belső életünkben lesznek meg és lesznek gyümölcsözők. Ha ezek a külső tettek, cselekedetek a bensőnket változtatják át. Keresztutakat végzünk majd, hogy ahhoz igazodjon a szívünk is. Talán már megszoktuk, hogy ami a szívünkön, az a szánkon. A nagyböjti szentmisék, keresztutak, ájtatosságok azonban visszafelé is kell, hogy hassanak: ami a szánkon van, az legyen a szívünkben is. Ez a mai szentmise, a mai szentmisén hallott szavak és a mi elmondott szavaink jussanak el egészen a szívünkig, s alakítsák át Jézus Szent Szíve szerintivé mindannyiunk szívét. 

Megjegyzések a nagyböjti időre - kántor uraknak

A nagyböjti idő hamvazószerdától nagycsütörtök estig, a szentmise megkezdéséig tart. A két főünnep (március 19. és március 25.) kivételével minden szentmise az olvasmányaival együtt a nagyböjti időszakból való.
·        Az orgona csak az ének kíséretére szorítkozhat
(a főünnepek kivételével), ami annyit jelent, hogy nincs semmiféle közjáték, sem utójáték.
·        Az előjáték legyen csak egyszólamú, tehát kíséret nélküli és rövid. Így arra szolgál csak, hogy megadja az ének ritmusát, tempóját és hangnemét.
·        Ezekben a napokban adjunk több helyet a szent csendnek. Például fölajánlásnál, vagy áldozásnál nem szükséges az egész időt kitölteni énekkel. Elég egy, vagy két versszak, amit szent csend kövessen. Hasonlóan szent csend (legalább 5 másodperc) legyen minden olvasmány és szentlecke után.
·        Az orgona hangereje és hangszíne is legyen jóval visszafogottabb, mint máskor. Hasonlóan az énekhangé is.
·        A két főünnep kivételével elmarad a Dicsőség.
·        Elmarad az Alleluja még a főünnepeken is, helyette Tractust, vagy evangélium előtti verset éneklünk, esetleg olvasunk.
·        A nagyböjti idő két részre tagolódik.
o   Az elsőben (hamvazószerdától virágvasárnap előtti szombatig) a bűnbánati jelleg a leg-fontosabb, és nem Krisztus szenvedése. Ezért énekeinket is az ennek megfelelő lelkülettel válogassuk. A következő énekek a legmegfelelőbbek erre az első időszakra: SzVU!: 48, 52, 53, 55, 58, 59, 83, 229, 243, 246, 265.
o   A másodikban (virágvasárnaptól nagycsütörtökig) Krisztus szenvedése áll a középpontban. Itt vehetőek az előbbiből kimaradt nagyböjti énekek „Krisztus szenvedésének és halálának jellegével”.
·        Természetesen lehetnek más énekek is, ha megfelelnek a fentebb említett „témaköröknek”. Válogathatunk különböző versszakokat is, nem kell egy éneket elejétől végéig elénekelni, ha nem megfelelő a szövege.
·        Kivételt képeznek az első időszakban a keresztúti és egyéb olyan ájtatosságok, melyek Jézus szenvedésére koncentrálódnak. Itt is az adott gondolatkörnek megfelelő énekeket válogassunk.
Előre is köszönöm és kegyelmekben gazdag nagyböjti időszakot kívánok.
                                                                           lelkiatya