2012. január 5., csütörtök

Vízkereszt zenés ünnepe

2012. január 6-án délután öt órakor 
az ipolybalogi Szent Korona Kórus 
fog közreműködni 
a Vízkereszt ünnepén bemutatandó szentmisén
az ipolyvarbói Legszentebb Szentháromság 
római katolikus templomban.



Munkaszüneti nap, és egyben parancsolt ünnep is 
Urunk megjelenésének napja - jöjjünk el mindannyian, 
s a lelki felüdülés mellett művészi-, zenei igényeinket 
is kielégíthetjük - mindezt Isten dicsőségét magasztalva.

Nagy szeretettel várlak!

A hármas megjelenés - Vízkereszt

A karácsonyi időszak második nagy ünnepe a mai: Urunk megjelenése. Ez egyike a legrégibb ünnepeinknek. Eredeti görög nyelven a mai ünnep neve epifánia, ami megjelenést, megnyilvánulást jelent. Amikor karácsonykor Krisztus megszületett, akkor maga az Isten lépett be az emberiség történelmébe. De, mint tudjuk, Jézus végtelen hatalma, mindenhatósága nem volt az első pillanattól kezdve nyilvánvaló, nem tudott róla mindenki. Először csak egy teljesen szűk kör – Jézus családja és Zakariásék – tudott arról, hogy ki fog megszületni. Azonban Jézus isteni természete egy-egy pillanatban átfénylett emberi természetén, Jézus, az Isten kinyilvánult az egész világ előtt.
Az Egyház zsolozsmája pedig így imádkozik ma: „Hármas csodával ékes napot ünneplünk”. De mi ez a hármas csoda, ez a három dolog, amit ma ünneplünk?
Először is azt, hogy a napkeletről érkező bölcsek felismerik, elismerik a gyermekben a várva várt messiást. Így már nem csak egy szűk kör, a zsidó nép tudja, eljött, hanem már a pogányok is, akik alatt abban az időben az egész földkeregséget értették. Egyházunk pedig arra buzdít, hogy mi legyünk azok a bölcsek, akik eljövünk imádni az Istent. S valóban, nagyban hasonlítunk hozzájuk: ők csillagot láttak, s hitték, hogy az valami csodálatosat jelent, ezért elmentek Jézushoz – mi talán nem csillagot láttunk, de harangszót hallottunk, s elhittük, itt valami csodálatos, felfoghatatlan történik a szentmisén – s eljöttünk az Istenhez.
Vallásunk szorosan ehhez az ünnephez kapcsolja Krisztus megkeresztelkedését is, mivel akkor maga az Atyaisten nyilatkoztatta ki: Jézus a Fölkent, a Messiás. Ez is megnyilvánulás, epifánia.
S végül, harmadjára ide vonatkoztatja Egyházunk Jézus első csodáját a kánai menyegzőn, mert az szintén megjelenés, kinyilvánulás. Ott vált a világ számára láthatóvá Jézus isteni hatalma.
Ezt a három megjelenést ünnepeljük ma. S egyben vizet is szenteltünk ma – vigyünk otthonainkba és használjuk jámbor módon. Hintsük meg vele házunkat, szobáink falát, s gyakran, legalább minden reggel, s mindig, ha útra indulunk, ezzel a szenteltvízzel jelöljük meg homlokunkat. Hogy a mi életünkkel is megjelenhessen az Isten minden ember számára. Emlékeztessen ez a szenteltvíz keresztségünkre és Krisztusra, aki szenvedésével és feltámadásával megváltott minket! Arra, aki ma jelenik meg minden ember előtt.

Vízszentelés vízkereszt ünnepére

A vízszentelés szertartása:

A bűnbánati cselekmény helyett. A misekezdeti üdvözlés után ezekkel vagy hasonló szavakkal fordul a pap a néphez:

Kedves Testvéreim! Könyörögve kérjük Urunkat, Istenünket, hogy áldja meg ezt a vizet, amit keresztségünkre való emlékezéssel akarunk magunkra hinteni. Ö, a mi mennyei Atyánk, segítsen minket kegyelmével, hogy a tőle kapott Szentlélekhez hűségesek maradjunk.

Rövid szünet után a pap összetett kézzel folytatja:

Mindenható örök Istenünk! Te azt akartad, hogy az életforrásul és tisztulásunk eszközéül rendelt víz lelkünket is tisztára mossa, és az örök élet ajándékával ékesítse. Kérve kérünk, áldd meg † ezt a vizet, amelyből, Urunk, ezen a te napodon akarunk erőt meríteni. Fakaszd bennünk újból kegyelmed vízforrását, és védj meg minket általa minden testi-lelki bajtól, hogy megtisztult szívvel mindig közelebb jussunk hozzád, és elnyerhessük tőled üdvösségünket. Krisztus, a mi Urunk által. - Ámen.


A következő könyörgéssel áldja meg a pap a sót:

Könyörögve kérünk, mindenható Istenünk, hogy atyai jóságod áldja meg  ezt a sót. Te parancsoltad Elizeus prófétának, hogy sót keverjen a vízbe, és így adjon a víznek termékenyítő erőt. Kérünk, Istenünk, hogy akárhová is hintik ezt a sóval vegyített vizet, távozzék onnan a gonosz lélek minden cselszövése, és Szentlelked jelenléte őrizzen meg minket mindenkor. Krisztus, a mi Urunk által. - Ámen.

A pap a sót a vízbe keveri. Azután meghinti önmagát, a segédkezőket, majd az egész népet.
A székhez visszatérve összetett kézzel mondja:

Tisztítson meg minket bűneinktől a mindenható Isten és a szentmiseáldozat bemutatásának érdeméből tegyen minket méltóvá, hogy asztalánál ülhessünk mennyei országában. - Ámen.

A Gloria következik.