2011. november 3., csütörtök

Bűnösök és farizeusok /Lk 15,1-10/

Úgy tűnik, mintha a mai evangélium éppen rólunk szólna. Hallottuk: „vámosok és bűnösök jöttek Jézushoz“, de ugyanúgy „farizeusok és írástudók“ is. Két féle embercsoport, mind a kettő Jézus mellett, de teljesen más hozzáállással.
Az első csoport tagjai azért jöttek Jézushoz, mert tudták, szegény bűnösök ők, és hogy csak Jézus tud nekik segíteni. Ezért hallgatták őt és figyeltek rá. Nem érdekelték őket a farizeusok zúgolódásaik.
A másik csoport tagjai szintén Jézussal voltak, de nem őt, hanem a többi embert lesték. Pedig Jézus nekik is szólt, de ők nem hallgatták. Nem is hallgathatták, mert teljes figyelmük a bűnösök kritizálására irányult.
Mi, itt a templomban is különfélék vagyunk. A papnak is vannak hibái, annak a néninek ott hátul, ott középen is, a ministránsnak is. Tudjuk, mind bűnösök vagyunk. De ha sokszor nem is tudunk Jézus szemével nézni embertársainkra, legalább a szentmisén igyekezzünk csak Jézusra nézni, csak őt figyelni, és ne a másikat. Összpontosítsunk Istenünkre, hogy egyetlen egy szava se menjen feledésbe, vagy kárba, amelyet nekünk szán.