2011. október 7., péntek

Az ismétlődő evangélium - Rózsafüzér királynője

Hálaünnep a mai, Mária közbenjárásáért, az Isten segítségéért. 1571-ben Lepantónál ugyanis - egy tengeri ütközettel - megkezdődött a török hatalom hanyatlása. V. Szent Piusz pápa a rózsafüzért imádkozta azért, hogy győzni tudjanak a keresztények. A rózsafüzér imája közben pedig látomása volt: a győzelmet látta. S valóban, délben a szél megfordult, a füstöt a törökökre vitte, így a keresztesek győztek. A szentatya e győzelem tiszteletére engedélyezte az ünnepet.
A mai evangéliumot már biztos nagyon sokszor hallottuk. De ez a folytonos ismétlődés, hogy újra és újra halljuk talán épp arra figyelmeztet, hogy Mária ezt az „igen”-t nem csupán egyszer mondta ki, mikor az angyal meglátogatta. Hanem többször, több ezerszer minden nap, mikor újra és újra elfogadta Isten akaratát. Újra és újra még a legnehezebb helyzetben is, fia keresztje alatt kimondta: igen, íme az Úr szolgálóleánya.
Máriával együtt mi is újra, újra és újra erősítsük meg azt az igent – Isten akaratára. Főleg ebben a hónapban pedig a rózsafüzér imádságával, Jézus életéről elmélkedve, Isten iránti szeretetünkben erősödjünk meg.