2011. október 4., kedd

Assisi Szent Ferenc

Mai szentünk életrajza a következőképpen kezdődik: „Assisiben született 1182-ben egy olyan családban, ahol elsődleges volt az anyagi jólét és annak gyarapítása.” Egy család, ahol az anyagi jólét a legfontosabb. S talán nekünk is megszólal ilyenkor a lelkiismeretünk… nálunk vajon az anyagi jólét hányadik helyen van?
Ami azonban segített neki értékrendet változtatni, s ami miatt radikálisan tudott cselekedni – egy betegség volt. Mert eleinte élte az életét úgy, mint sok akkori fiatal – könnyelműen, észre nem véve az élet értékét, s annak fontosságát. Egy súlyos, halálos betegség azonban megállította. Betegsége alatt döbbent rá, hogyan is élt, és milyen örökkévalóság vár rá, ha nem változtat ezen. Assisi Szent Ferenc pedig annyira komolyan vette Jézus szavait, melyet egy szentmisén hallott, hogy attól a naptól kezdve egy egyszerű ruhában vándorolt és hirdette az evangéliumot, prédikált mindenkinek, akivel csak találkozott.
Az okos ember más hibáján tanul – ismerjük a mondást. Ne legyen szükségünk nekünk is egy súlyos betegségre, vagy valami nagy csapásra ahhoz, hogy rájöjjünk: ahogyan itt élünk, attól függ az örök életünk. Hogy rájöjjünk: földi, mai életünkkel vagy építjük, vagy romboljuk az örök hazánkat. Assisi Szent Ferenc példája és közbenjárása segítsen: az egyszerű hétköznapokban a legegyszerűbb dolgokban is tudjunk Istennek szolgálni az embereken keresztül.