2011. augusztus 16., kedd

"Mi lesz a jutalmunk?" /Mt 19,23-30/

Az utóbbi napokban csupa tanácsokat, figyelmeztetéseket, felszólításokat hallottunk Jézustól, hogy mit kell tennünk.
·        Menjetek, hirdessétek a mennyek országát...
·        Kérjétek az aratás urát...
·        Bízzatok...
·        Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik fáradtak vagytok...
·        Kövess engem...
Ma pedig arra mutat rá, hogy milyen jutalomban részesülnek azok, akik megteszik akaratát s parancsai szerint élnek. Tehát arra, miért kell úgy élnünk, ahogyan ő mutatja nekünk.
Nézzünk csak Péterre. Otthagyott mindent, amije volt, egész addigi életét. S most ő kérdezi meg, mondhatnánk, jogosan, van ennek értelme? „Nézd, mi mindenünket elhagytuk, és követtünk téged. Mi lesz a jutalmunk?”
Jézus pedig válaszolt: „Mindaz, aki elhagyja értem otthonát, testvéreit, nővéreit, anyját, apját, gyermekeit vagy földjét, százannyit kap, és elnyeri majd az örök életet.” Elnyeri az örök életet, tehát örökké boldog lesz!!!
Tudjuk, persze, hogy most nem kell mindenkinek otthagynia családját, lakását, otthonát, mindenét… ezzel Jézus csak arra mutat rá, bármit képesek legyünk elhagyni, ami esetleg gátol az ő akaratának teljesítésében. Akiket itt felsorolt – testvér, édesanya, édesapa, gyermek, azok azok a személyek, akik a legközelebb állnak hozzánk. Azok, akiknek esetleges elhagyása nagy fájdalmat okoz. Így mutatja meg, hogy mindig Istennek kell az első helyen lenni életünkben, hogy őérte bármiről képesek legyünk lemondani. „Éljetek méltó módon ahhoz a hivatáshoz, amelyet kaptatok!”/Ef 4/ – int minket Szent Pál. S ez a kulcs Jézus imént hallott szavaihoz. Mindenki éljen hűen kapott hivatásához. Persze, ha valakit a papi szolgálatra hív, el kell hagynia szüleit, földjét, otthonát. De a lényeg az, hogy Isten terve szerint éljük életünket, s eltávolítsunk mindent, ami ebben akadályoz minket. Így juthatunk el az örök és legnagyobb boldogságra vele, az Ő színe elé.
Ehhez csupán két dolog szükséges. Szent Benedek fogalmazta meg és választotta jelszavává:: „Ora et labora” – „Imádkozzál és dolgozzál” Nem elég az ima, de ugyanúgy nem elég csak a munka sem.
Imádkozz, hogy felismerd Isten akaratát, dolgozz, hogy ezt meg is tudd valósítani.