2011. június 24., péntek

Keresztelő Szent János születése

Az első olvasmányban (s ugyanúgy a mai kezdőénekben) Egyházunk Izajás próféta jövendölését alkalmazta mai szentünkre, akit az Úr már anyja méhétől fogva meghívott, akinek ajkát olyan élessé tette, mint a kardot, és akinek maga az Úr, az Isten lett az ereje. Továbbá így hallottuk: kevés az, hogy Isten szolgája legyen, (…) a nemzetek világosságává tette Jánost az Úr, hogy tanítása eljusson az egész földre. De mindezeket felülmúlja maga Jézus Krisztus kijelentése Keresztelő Szent Jánosról: Asszonyok szülöttei között nincs nagyobb Keresztelő Jánosnál. /Lk 7,28/ S ugyanúgy nincs is más a szentek között, akinek születése napját ünnepélyesen megülnénk, mint mai szentünkét – írja Szent Ágoston.
Krisztusban szeretett testvéreim! Azért ez a felsorolás, hogy tudatosítsuk, milyen nagy szerepet játszott Keresztelő Szent János Isten megváltó művében. Hogy tudatosítsuk, Keresztelő Szent János az emberiség egyik legnagyobb alakja volt. A legnagyobb a próféták közül, hisz akiről prófétált, saját szemeivel láthatta, ahogyan szól egyik himnusza: „Próféták gyakran a jövőbe látva / zengtek a Szentről, aki eljövendő.

Ám te ujjaddal mutatod meg őt: az / isteni Bárányt.

S e legnagyobb szent első szavai a Szentírásban – mikor már tanítványai Istennek gondolták őt – így hangzanak: „Jön, aki erősebb nálam, akinek még a saruszíját sem vagyok méltó megoldani”. Első szavai az alázat szavai voltak. Az alázat szavai. A legnagyobb ember arról beszél, hogy ő a legutolsó az emberek közt.
És mi, szeretett testvéreim? És mi miről beszélünk? A mi szavaink is az alázat szavai? A mi szavaink is az igazság szavai? Mi is oly tisztelettel beszélünk a másikról, ahogyan Szent János beszélt? A mi szavaink is az alázat szavai?
Mikor a tanítványok megkérdezték Jánostól, aki a megtérésről beszélt, hogy mit kell tenni, hogy hogyan kell élni, János így válaszolt nekik: Akinek köntöse van, ossza meg azzal, akinek nincsen. De ne kérdezzük most azt magunktól, hogy mi is megosszuk-e köntösünket, tehát, hogy mindenünket oda tudjuk-e adni testvéreinknek, elég csak azt vizsgálni magunkban, hogy egyáltalán kérdezünk-e, egyáltalán megkérdeztük-e már Istentől, hogy hogyan kell élnünk, hogy az adott pillanatban mit kell cselekednünk?
Krisztusban szeretett testvéreim! Ez a mai nap – Keresztelő Szent János születése – lehet egy újjászületés bennünk is. Ha ma bennünk is megszületik a nagy, de alázatos és igazmondó Szent János, s a mai naptól fogva minden dolgunkban Istent fogjuk előbb kérdezni, hogy hogyan és mit kell tennünk. Mert csak a gőgös, az önfejű, a keménynyakú cselekszik csak saját, s sokszor téves nézete alapján. Az alázatos ember pedig kérdez, mert keresi az igazságot, hogy gondolatai, szavai és tettei is az igazságon és Isten akaratán alapuljanak.
A legnagyobb ember embert meghaladó alázatossága vezéreljen és ösztönözzön minket is.