2011. május 7., szombat

Húsvét harmadik vasárnapja

Jézusom, add meg nekem, hogy jól sikerüljön a vizsgám, 
add meg, hogy szerencsésen hazatérjek messzi utamról, 
add meg, hogy békesség legyen a családomban, béke a világban, 
hogy anyagilag helyre jöjjek…

Biztos, hogy mi is kértünk már valami hasonlót Jézustól, mindannyian mondtunk már valami hasonló imát. S miután elmondtuk egy-egy kérésünket, vártuk tőle a megváltást. Talán – úgy gondoljuk – jogosan volt egyfajta elvárásunk vele szemben. Reméltük, hogy meghallgat, s amit kérünk, az elképzelésünk valósággá válik. Hasonló helyzetben volt két másik hívő is, akik egy Emmausz nevű városba tartott:
Pedig mi azt reméltük, hogy ő váltja meg Izraelt” – hallottuk az iménti evangéliumban. Rettenetesen csalódottak voltak. Azt várták Jézustól, hogy ő majd mindent jóra fordít. Hogy egyfajta mennyországot hoz létre itt a földön, ahol mindenki békében, örömben és szeretetben él együtt. De valahogy nem így történt. S valljuk be, talán mi is sokszor valami hasonlót várunk Jézustól. Teljes jólétet a földön.
XVI. Benedek pápánk is felteszi a kérdést A Názáreti Jézus című könyvében: „Végső soron mit hozott Jézus, ha nem világbékét, mindenki jólétét, ha nem a jobb világot hozta el? Mit hozott akkor?” Valóban, mit hozott el Jézus a világba 2000 éve, ha nem jólétet?
De pápánk nem hagyja ezt a kérdést megválaszolatlanul, mert így folytatja: „A válasz egész egyszerűen így hangzik: Istent. Jézus Istent hozta el. (…) Elhozta Istent: most tehát ismerjük arcát, immár segítségül tudjuk hívni. Most már ismerjük az utat, amelyet emberekként ebben a világban választanunk kell. (…) És csak szívünk keménysége miatt gondoljuk, hogy ez kevés.
Higgyük el, ez a legtöbb: ismerjük az utat az örök boldogsághoz. Tudjuk, mit kell tennünk, hogy elnyerjük az életet.
A szentségeken keresztül pedig újra és újra erőt kapunk erre az útra, hogy még véletlenül se fáradjunk el túlságosan. S ez a legtöbb amit kaphattunk: biztos utat, biztos útravalóval az örök boldogságba. Éljünk ezzel a legnagyobb ajándékkal és a legnagyobb lehetőséggel.