2011. március 19., szombat

„Uram, jó nekünk itt lennünk.” /Mt 17,1-9/

 Mindannyian ismerjük ezeket a szavakat, s tudjuk azt is, Szent Péter apostol szájából származnak. Tudjuk továbbá azt is – hisz az imént is hallottuk – , hogy Jézus színeváltozásakor elragadtatásba esve mondta ki ezeket a szavakat: „Uram, jó nekünk itt lennünk”. De vajon mi történt? Miért volt ott olyan jó? Megtörtént már máskor is, hogy Jézus ezt a három apostolt külön vitte valahova, de sehol nem mondták – pontosabban: nem tudunk róla, hogy mondták volna – , maradjunk. Sőt, később megtörtént az is, hogy elragadtatás helyet elaludtak.
Arca ragyogni kezdett, mint a nap, a ruhája pedig vakító fehér lett, mint a fény.” – ez történt. „Nem szorulnak rá a lámpa világosságára, sem a nap fényére” – írja Szent János apostol a jelenések könyvében a mennyei Jeruzsálemről, a mennyországról. Itt egy rövidke kis bepillantást nyerhettek tehát Krisztus országának dicsőségébe. Megérezték az Isten közvetlen közelségét s hallgatták a mennyei párbeszédet Jézus, Mózes és Illés között.
Péter apostol azonban mintha mindent elrontott volna: hirtelen közbeszólt. Nem elégedett meg azzal, amit látott. Nem volt neki elég még az sem, hogy olyan eseménynek lehetett a szemtanúja, mint amilyennek soha máskor. Ő akkor is beszélni, cselekedni akart, nem bírta ki szó és tettek nélkül. Persze nem elítélni akarjuk őt, csupán a szentíró szavai szerint értelmezzük és szemléljük a történteket. De mihelyst elkezdett beszélni, felhő borította be őket, s egy hang hallatszott: „Ez az én szeretett Fiam, akiben kedvem telik. Őt hallgassátok!”. Őt hallgassátok.
Valljuk be, sokszor nehéz a hallgatás. Talán azért, mert szeretünk sokat beszélni, talán mert időpazarlásnak vesszük a hallgatást. Sokszor, még itt az Isten házában is, mikor csodálatos dolgoknak lehetünk a tanúi. Néha még a szentmise alatt is a rózsafüzért mondjuk, vagy esetleg másokkal beszélgetünk, ha nem is szóval, de gondolattal máshol vagyunk…mert nem látjuk igazi értelmét a hallgatásnak.
S valóban a néma, semmittevő hallgatás sokszor időpocsékolásnak tűnhet, és talán az is. De a ma hallott isteni szó nem azt mondta: „Ez az én szeretett fiam, hallgassatok”. Hanem „őt hallgassátok”. Krisztusra figyelni a csendben, ez a lényeg, amiről ma az Atya beszélt. A szentmisében, a Szentírás olvasásakor…hallgatni az Isten szavát. És ha adódik egy rövid csend – most a nagyböjt időben talán gyakrabban – , akkor igyekezzünk azt a csendet hallgatásra váltani. Tétlen hallgatás és várakozás helyett hallgassuk az Istent, és mélyüljünk el benne…

Szent József

Ha megnézzük egy-egy szentünk életét, egy érdekes dologra lehetünk figyelmesek. Ezek az emberek szinte egytől egyig előre eltervezték életüket, mint minden más, mondhatjuk „normális ember”. Az egyik egyszerű halász szeretett volna lenni egész életében, a másik katona, a harmadik jó feleség… mind egytől egyik előre eltervezte, mi hogyan is lesz. Megvolt a saját terv. De a szentek életébe Isten mindig valamilyen módon beleszólt. Volt, hogy a lehető legszemélyesebben: „hagyd ott a hálót! Gyere és kövess engem.” Volt, hogy egy égő bokorból jött a hang „Én vagyok Ábrahám, Izsák és Jákob Istene.” Volt, kinek álmában szólt…
Mai szentünkkel – Szent Józseffel – sem volt ez máshogy. Megvolt a foglalkozása és munkája. Közben megtalálta élete párját. Meg volt az eljegyzés. Minden át volt gondolva…de pár hónappal az eljegyzés előtt kiderült: Mária gyermeket fogant. Ezzel minden megváltozott. Rosszabbra vagy jobbra? Gondoljunk bele: Változhat-e valami rosszabbra, mint elterveztük, ha Isten „szól bele” a dolgokba, vagy eseményekbe?
A kérdés csupán annyi, hogy mi hogyan viszonyulunk a „változáshoz”. Mennyire akarjuk az Isten tervét megvalósítani, és mennyire ragaszkodunk a mi saját kis elképzeléseinkhez. A szentek sem örültek azonnal, nem mondták: „Hurrá, változott a terv! Más lesz a jövő!”. Nekik is sok erőfeszítésbe került, míg megértették, amit az Isten kínál, az mindig jobb. Még ha nehezebb is, még ha más is…
Szent József, mai szentünk példáján felbuzdulva igyekezzünk meglátni és elfogadni azokat a változásokat az életünkben, melyeket az Isten ad nekünk.